Čertovo jezero

Čertovo, Černé jezero a jezero Laka, nejznámější trojice jezer na celé Šumavě společně tvoří Národní přírodní rezervaci. A proč zrovna Čertovo jezero? Stará pověst napovídá, že za vznikem tohoto jezera stojí samotná ďábel.

Všech 8 šumavských jezer (5 na české a 3 na bavorské straně) je ledovcového původu. Koncem třetihor se během ochlazování klimatu vytvořily na úbočích svazích ze sněhové laviny. Tající ledovce před sebou tlačily obrovské množství kamene a štěrku, z nichž se pod svahy vytvořily mohutné hráze – morénové valy, které tající vodu zadržely. Dnes jsou jezera napájena spodními prameny a vnějšími přítoky.

Jak se k jezeru dostaneme?

Pro pěší: Vydáme se po žluté ze Špičáku, tato trasa je dlouhá 3.5 km.

Pro pěší i cyklisty: Vydáme se po modré ze Železné Rudy (kousek za Benzinou do lesa), po 2,5 km odbočíme u pomníčku malíře Adolfa Kašpara po červené a pokračujeme další 3 kilometry. Cesta tam je dlouhá přibližně 5 kilometrů.

Cyklisté se mohou vracet přes Bumbálku a kolem Čertovy Chaty na Špičák a Železnou Rudu (5,5 km). Pěší mohou pokračovat po červené na Černé jezero nebo po žluté na Špičák.