Pozorování bobrů v Českém lese

Chráněným bobrům a dalším živočichům je věnována naučná stezka Vodní svět v CHKO Český les. Zároveň přibližuje jedinečný vodní ekosystém dlouhodobě nevyužívaných vodních nádrží Na Kolmu u Lesné na Tachovsku.

Pro pozorování bobrů je zde speciální bobří pozorovatelna. Ne vždy ale bobry zahlédnete, jsou plaší a zvláště děti nevydrží být potichu a bobry vyruší. Větší pravděpodobnost vidět tady ohroženého bobra je v podvečer. I přestože bobry nezahlédnete, bude procházka kolem rybníků pro děti zážitkem.

Stezka je zpestřena modelem bobřího hradu, skládačkou pro děti nebo zvukovou tabulí. Pozorovat můžete i vodní bezobratlé a obojživelníky, kteří žijí na Kolmu s bobrem. Čolky, skokany zelené, vodoměrky a další živočichy určitě nepřehlédnete. Výlet k bobrovi si navíc můžete zpestřit bobřím questem. Otázky k vytištění jsou na webové adrese www.questing.cz. Cestou k bobrovi pak hledejte odpovědi.

Délka a poloha: Stezka je dlouhá 2 km, přístupná pěšky z obce Lesná, která je vzdálená 4 km a kde můžete i zaparkovat. Navazuje na ni naučná stezka Lesná. Obec Lesná leží cca 11 km od Tachova.