Šumavské pláně

Lákavým terénem pro cyklisty je okolí Kvildy s pláněmi, které vytvářejí rozsáhlou plochu v nadmořské výšce kolem 1 000 m. Mírně zvlněný povrch, z něhož vyrůstají oblé horské vrcholy, slibuje kromě příjemné fyzické námahy také zážitek ze zdejší krajiny.

Trasa začíná v Kašperských Horách a z nadmořské výšky 740 m stoupá nejprve do Nicova s pozdně románským kostelem sv. Martina ze 13. století. Další putování vás zavede k dolní stanici sedačkové lanovky na Churáňov, který je součástí druhého největšího střediska lyžařských sportů na Šumavě. Areál Zadov nabízí sedm sjezdovek o celkové délce 4,5 km a přibližně 50 km upravovaných běžeckých tras. Milovníci adrenalinové zábavy mohou pod Churáňovským vrchem zdolávat nástrahy lanového centra.

V dalším průběhu výletu posléze naberete další výškové metry přes Nový Dvůr k orientačnímu místu Pláně v nadmořské výšce 1 080 m. Lehce zvlněným terénem s dlouhými mírnými sjezdy se dostanete k Jezerní slati. Rašeliniště patří k nejstudenějším místům u nás. Prohlédnout si ho můžete pomocí krátké naučné stezky a dvoupatrové vyhlídkové věže.

Přes malebné louky se dostanete k osadě Horská Kvilda, kde se protíná řada turistických tras. Od bývalé osady Zhůří (1 140 m n. m.) následuje dlouhé klesání do Rejštejna (570 m n. m.), kde se dříve v řece Otavě rýžovalo zlato. V osadě Klášterský Mlýn fungovala sklárna, která po roce 1900 získala mezinárodní reputaci díky umělecké a technické úrovni svého secesního skla. Dodnes zde stojí vila majitele sklárny Maxe Spauna, která vznikla v letech 1902–1905 podle návrhu světoznámého architekta Leopolda Bauera.

Trasa: Kašperské Hory – Nicov – Zadov – Jezerní slať – Horská Kvilda – Rejštejn – Klášterský Mlýn

Start a cíl: Kašperské Hory

Charakter trasy: okruh vede po silnicích, vhodný také pro silniční kola