• Facebook
  • Instagram

Plzeňský kraj - turistů ráj

lupa

Pojďte ochutnat

Pojďte ochutnat

Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu.

Také v kuchyni platí, že pivo vládne Plzeňským krajem. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. Představte si výborný guláš, kde se maso jen rozpadá. V tomto kraji je ještě výtečnější, protože se do něj přidává pivo. Rovněž masa pečená na zlatavém moku jsou výtečná. K jídlu se podávají různé druhy knedlíků např. špekové či sklářské, do kterých se dává zelí a smetana. Pojmem je křimické zelí, kysané zelí se na Plzeňsku „šlape“ už přes sto let.

Typickými jsou pro Plzeňský kraj pokrmy z brambor. Hojně se používají i ve specifické chodské kuchyni. Klasickým bramborákům se říká vošouchy, z brambor se připravují další lidová jídla hluchec, toč a báč. Naslano, nasladko, na nejrůznější způsoby připravovaly hospodyňky tato lidová jídla na Chodsku a na dalších místech v kraji. Rodinné recepty se dědí z generace na generaci, a tak ještě dnes můžete tyto dobroty ochutnat.

Na Šumavě se používají při vaření místní suroviny houby sbírané ve zdejších lesích, pstruzi z čistých potoků či výborná zvěřina a maso. Hustá šumavská bramboračka s houbami vám určitě zachutná stejně jako šumavský pstruh na másle.

A zapomenout nemůžeme ani na sladké – ovocné knedlíky či jablečný závin neboli štrúdl. V oblasti Prácheňska se stále podle původních receptur pečou sladké hnětynky, které podle tradice dávala děvčata chlapcům o posvícení v hospodě. Nejvíce ale Plzeňský kraj proslavily výtečné chodské koláče. I ten nejmlsnější jazýček si na nich pochutná. Koláče s mákem, tvarohem a povidly bohatě zdobené, s krásnými ornamenty se liší merhováním tedy zdobením, podle toho z jaké oblasti Chodska pocházejí.

V regionu je celá řada vyhlášených restaurací. Nenechte si ujít návštěvu největší české pivnice – plzeňské restaurace Na Spilce či šenku Na Parkáně, kde ochutnáte hlavně speciality z piva. Chodskou kuchyni vyzkoušejte v krčmě U Meluzíny v Domažlicích. Velkým gastronomickým zážitkem je návštěva restaurace Ve skále v Chodové Plané, která je vytesána v žulových skalách a nabízí výbornou kuchyni.

Některé výjimečné potraviny a jídla v kraji se mohou pochlubit označením Regionální potravina. Jde o nejkvalitnější potraviny od lokálních výrobců, při jejichž výrobě se používají místní suroviny.

Články

Pojďte ochutnat

Pojďte ochutnat

Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu.

Sládek

Sládek

UŽIJTE SI PLZEŇSKO JAKO SLÁDEK

Sladovna, hvozd, varna, spilka, ležácký sklep … Znalci jistě poznají, že je řeč o pivovaru. A objednáte-li si s přáteli „plzeň“, vědí už úplně všichni. Nechte se však nalákat i na Plzeň skutečnou , kterou díky originálnímu spodně kvašenému ležáku znají lidé všech kontinentů.

Pivovar Plzeňský Prazdroj

Pivovar Plzeňský Prazdroj

Pivovar Plzeňský Prazdroj, rodiště světoznámého ležáku Pilsner Urquell, je největším pivovarem v České republice. Pivo se v Plzni vaří takřka od jejího založení. Samotný Plzeňský Prazdroj založili a postavili společnými silami právováreční měšťané v roce 1842.

DEPO Street Food Market

DEPO Street Food Market

Oblíbený festival pouličního jídla DEPO Street Food Market pravidelně plní areál lákavými vůněmi lahůdek z bister a food trucků s rychlým a chutným jídlem.

Z barokní kuchařky: Kapoun s citrónovou omáčkou

Z barokní kuchařky: Kapoun s citrónovou omáčkou

Kapoun může být jak vykastrovaný kohout, tak i vykastrovaný samec králíka.  V obou případech jde o jemné a lahodné maso. Kapouni byli v době baroka velmi oblíbenou potravinou.

Další ...