Divadlo J. K. Tyla v Plzni - Nová scéna

Nové divadlo je moderní scénou plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Tento unikátní divadelní prostor je přizpůsoben pro 444 diváků a Malá scéna pro 120 diváků.

Architektonický koncept vytvořil Vladimír Kružík ze společnosti Helika na základě původního návrhu portugalské architektonické kanceláře Contemporânea Lda. Výstavba začala v červnu 2012, divadlo bylo otevřeno 2. září 2014. Charakter budovy dotváří unikátní předsazená fasáda z litého betonu s „bublinovou perforací“, jež nemá u nás dosud obdoby. Fasáda váží více než sto tun a je navržena tak, že se sama stává scénografickým objektem, jakousi plastickou reinterpretací dekorativní divadelní opony. Odděluje tak reálný život od toho magického světa uvnitř v budově. Nepřehlédnutelnou součástí fasády je organický dekor s 39 nepravidelně rozmístěnými otvory, který je prosvícen LED reflektory měnícími barvu.

Komplex tvoří dvě budovy, divadelní a provozní. V divadelní části je sál s hledištěm pro 444 diváků a Malá scéna pro 120 diváků, s možností variability tvaru hlediště. Menší objekt obsahuje zázemí, kanceláře a šatny. Mezi budovami je umístěna betonová skulptura ve tvaru vejce, široká tři metry.