Lesní park v Prašivici

Přibližně 12 kilometrů západně od Horažďovic, na hlavní silnici do Klatov leží obec Nalžovské Hory. V obci se nachází několik význačných památek.

Největší turistickou zajímavostí pro některé bezesporu bude návštěva lesního parku na vrchu Prašivice severovýchodně nad obcí. Od zámku vede turistická značka přímo do jeho areálu. Velmi lehce přístupný kopec Prašivice si kolem roku 1840 vybrali tehdejší majitelé nalžovského panství rod Taaffů k vytvoření romantického lesního parku. Iniciátorem jeho zbudování byl snad dokonce Ludvík Taaffe, prezident nejvyššího soudu, za jehož působení byl značně upravován i samotný zámek a k němu přilehlý anglický park.

Inspirace anglickým stylem

Právě novodobé parky v anglickém stylu byly předchůdci módní vlny parků z poloviny minulého století, které bychom mohli definovat jako přírodně krajinářské. Oblíbenost parku v tomto stylu je možné zdůvodnit nejen romantickým návratem ke krásám přírody, ale také jeho daleko jednodušší a nenákladnou údržbou. A právě takovýto park je možno na vrchu Prašivice navštívit. Všechny zajímavosti umístěné v parku je možné zhlédnout v rámci nenáročné procházky po turistické značce. Na trase nás nejdříve "vyděsí" drak, jenž je vlastně domalovaný na přírodní částečně upravený balvan. O kus dále je z části jiného balvanu vytesaná želva, za ní následuje další drak.

Cesta nás poté vede na hrázi miniaturního romantického jezírka až ke zděnému altánku (poustevny). Na zpáteční cestě od altánu vede z turistické značky odbočka ke zřícenině. Po několika desítkách metrů dojdeme k největší zajímavosti, kterou ukrývá les na Prašivici. Tou je umělá zřícenina hradu, která napodobuje v romantické podobě původní rodové sídlo rodu Taaffů Ballymotte v Irsku. Svou velikostí a citlivým začleněním do areálu lesního parku je tato hradní napodobenina vyvrcholením procházky po unikátně zachovalém romantickém parku z poloviny minulého století u Nalžovských Hor.

Kam se můžete dál vydat?

Nalžovské hory skrývají i další památky, které stojí za zmínku. V první řadě je to barokní kostel zasvěcený sv. Kateřině z let 1721–1723, který se nachází v místní části Nalžovy. Dále by naší pozornosti neměla uniknout pozdně renesanční mohutná budova zámku s nárožními polygonálními věžičkami. V nedalekém areálu přilehlého dvora přežívá ve hmotě staré sýpky i původní středověká tvrz.