Prusíkův pramen

Zajímá vás, jak chutná minerální pramen s nejvyšším obsahem oxidu uhličitého v ČR? Přijeďte do Konstantinových Lázní a hledejte v místním parku Prusíkův pramen. Pokud vám zachutná, můžete se do něj dokonce ponořit při léčebných uhličitých koupelích.

Prusíkův pramen vyvěrá v parku v místě, kde dnes stojí skleněný pitný pavilón. Dalším místem, kde se dá pramen ochutnat je “kulatý” pitný pavilón v blízkosti teras hotelu Prusík. První zmínky o Konstantinových Lázních v souvislosti se zdejším pramenem zvaným „Smraďák“ se objevují již v 16. století. Do tůně s bublající namodralou vodou si za žhavého léta chodili sedláci z okolí pro osvěžení a mnozí již tehdy poznali léčivé účinky tohoto pramene. Později dostal pramen jméno po pražském profesorovi vnitřního lékařství a velkém příznivci Konstantinových Lázní MUDr. Bohumilu Prusíkovi.

Léčebné účinky

Léčivých zdrojů pramene Prusík je využíváno především při uhličitých koupelích a dále formou podkožní aplikace zřídelního plynu. Při uhličité koupeli dochází ke vstřebávání oxidu uhličitého pokožkou, čímž dojde k rozšiřování cév a následně i k poklesu krevního tlaku a snížení tepové frekvence. Zvýší se svalové prokrvení a okysličení, proto mají uhličité koupele významný vliv na srdeční a cévní systém a doporučují se také při onemocněních pohybového aparátu.