Zámek Mlázovy

Zveme Vás do zámecké expozice „Historie, kterou odvál čas, přesto žije dál“ s unikátní barokní černou kuchyní a navštivte také Venkovské muzeum tradičního zemědělství „Co zaseješ, to sklidíš“.

Zámek Mlázovy oslavil v roce 2021 výročí 300 let a k tomuto výročí byla zpřístupněna část přízemí zámku s expozicí o historii panství Mlázovy. Poznáte příběh majitele zámku Dušana Zachystala a seznámíte se s kamenictvím v tomto regionu. Na velkoplošných fotografiích uvidíte zámecký areál ze stejných pohledů dříve a nyní.

Nejzajímavějším prostorem bude pro návštěvníky zcela jistě nově zpřístupněná černá kuchyně, obnovená do původní funkční podoby. Dozvíte se také, kdo byl nejlepším přítelem spisovatele Karla Poláčka, proč chodil místní farář celé léto v teplých bačkorách a kdo z majitelů zámku se věnoval alchymii. A víte, jaké neobvyklé zvíře měl v erbu stavitel zámku?

V červnu 2023 jsme v areálu Zámku Mlázovy otevřeli Venkovské muzeum tradičního zemědělství pod názvem „Co zaseješ, to sklidíš“. Seznámí (nejen) Vaše děti se základními postupy a činnostmi při pěstování obilí a brambor tak, jak je praktikovali na zdejším venkově ještě naše babičky a dědové. Prohlédnete si původní zemědělskou techniku, kterou jsme pro muzeum vynašli na více místech okolního Pošumaví. Ukázky strojů i ručního nářadí jsou doplněny informačními panely, kde můžete zkusit odpovědět na kvízové otázky. V expozici ještě najdete panel o včelařství a další tématické předměty a doplňky.

Prohlídka muzea umístěného v opravené stodole přímo v areálu Zámku Mlázovy trvá cca 45 minut až 1 hodinu a hodí se pro děti od školkového věku, školní výlety, rodiny s dětmi, ale klidně i pro seniory, pro které většina strojů a nástrojů nebude něčím neznámým a zodpovězení kvízových otázek tak pro ně bude hračkou.

HolidayPark Mlázovy - zámecký penzion, anglický park, zábava, oddych, koupání, ...

Konference, školení, pobyty se cvičením, svatby, ...

Půjčovna vozítek Segway.