Barokní mrváně
Už v období baroka se pekly z bílého kynutého těsta nejen různé žemličky, bandury a večky, ale také mrváně, dnes už pozapomenuté pečivo ve tvaru věnce či svazku. Kdysi patřilo k nejoblíbenějším a nechybělo při žádném obřadu, od narození až po úmrtí.
Mrváň se peče z tuhého kynutého těsta, slaného nebo i sladkého. Vykynuté těsto se vyválí do tvaru šišky, která se svine do kruhu o průměru cca 30 cm. Ten se přimáčknutím zploští. Vnější část kruhu se hustě kolem dokola nařeže ostrým nožem. Při pečení se nářezy roztáhnou a vznikne bohaté vroubkování. Toto pečivo může být jistou napodobeninou dožínkového věnce.
Suroviny:
· 250 g hladké pšeničné mouky
· 250 g polohrubé pšeničné mouky
· 1 balíček sušeného droždí
· 250 ml teplé vody
· 1 lžička cukru
· 1 lžička soli
· 1 žloutek
· 3 lžíce rozehřátého sádla
· 1 bílek na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme droždí, cukr, sůl, žloutek, rozehřáté vlahé sádlo a teplou vodou zaděláme tužší těsto. Přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho proděláme a necháme opět vykynout. Potom z něj na pomoučeném vále vyválíme šišku, stočíme do kruhu o průměru cca 30 cm. Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a přimáčknutím kruh zploštíme. Celý povrch pomažeme bílkem. Vnější část kruhu hustě kolem dokola nařežeme ostrým nožem. Necháme ještě asi 15 minut kynout a potom pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C do zlatova.