Hrad Gutštejn

Uprostřed lesů jižně od Konstantinových Lázní se ukrývá tajemný hrad, kterému dominuje 20 metrů vysoká věž se zaoblenými rohy. Historie hradu sahají až do 14. století. Dnes láká návštěvníky na překrásnou přírodu, krásné výhledy a na pohádkovou atmosféru zříceniny hradu Gutštejn.

Hrad byl založen kolem roku 1300 jako rodové sídlo pánů z Gutštejna. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1319, kdy tepelský opat pronajal Jetřichovi z Gutštejna a jeho synovi Sezemovi 3 vesnice. Gutštejnové vlastnili četné statky i jinde než v západních Čechách, a tak hrad zůstával stranou jejich pozornosti.

Roku 1422 oblehl hrad Jan Žižka z Trocnova a hrad dobyl. Později byl hrad navrácen Janovi z Gutštejna, který byl zetěm Přibíka z Klenové. Potřebám rodu Gutštejn již tento hrad nevyhovoval, a tak bylo v 16. století středisko panství přeneseno do Bezdružic a hrad byl opuštěn. Již po polovině 16. století je hrad uváděn jako pustý a po skončení třicetileté války z něj zbyly jen zříceniny.

Nejstarší etapu hradu připomínají pozůstatky obvodové zdi na severní, západní a zčásti i východní straně. Z přelomu 14. a15. století pochází bergfrit, hranolová věž se zaoblenými nárožími. Předpokládá se, že na severu pomáhaly hrad chránit dřevěné palisády. Když se v devadesátých letech uvažovalo o obnově hradu a jeho přeměně na objekt s návštěvnickým provozem, krátký čas novodobé palisády zamezil přístupu nezvaných hostů. Z plánů ovšem sešlo a v této má Gutštejn především funkci estetickou, což splňoval i v posledních staletích.

Dnes se návštěvník může projít po téměř celém hradu, ovšem věž zůstává veřejnosti stále uzavřena. Kousek od hradu se nachází hradiště Šipín a přímo pod hradem je trampská osada, kterou potulní trempíci využívají dodnes.