Muzeum Lamberská stezka na zámku v Žihobcích

Muzeum Lamberská stezka přibližuje historii obce Žihobce spjatou s rodem Lamberků. Muzeum se nachází v krásných prostorách raně barokního zámku v obci Žihobce obklopeného zámeckým parkem. Součástí expozice je rekonstrukce zámeckého interiéru 19. stol. a expozice věnovaná přírodě Pošumaví.

V prvním patře zámku můžete vidět rekonstrukci zámeckého interiéru 19. století. Na zámku se bohužel žádný nábytek nedochoval, a tak je zde k vidění nábytek zapůjčený ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Západočeského muzea v Plzni, Muzea Šumavy v Kašperských Horách a Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech.

Expozice věnovaná přírodě je zaměřena především na vrápence malého (Rhinolophus hipposideros), jelikož půda místního zámku je místem letní kolonie tohoto vzácného druhu a byla vyhlášena evropsky významnou lokalitou. Autorem expozice je Mgr. Pavel Hubený.

Starobylá pohorská obec Žihobce patří mezi nejstarší sídla Pošumaví. První zmínka o ní pochází již z roku 1045. Od roku 1710 zde vládl rod Lamberků. Nejznámějším z tohoto rodu se jistě stal Gustav Joachim (1812-1889). Ten se zamiloval do půvabné vesnické dívky Kateřin Hrádkové a přes odpor příbuzných žil se svou láskou na zdejším zámku a vychovali spolu 10 dětí. Romantický příběh vrcholí roku 1855 svatbou.

Pokud vás tento příběh zaujal, vydejte se do našeho muzea, kde se o něm dozvíte více. Doporučujeme vám rovněž navštívit novorománský farní kostel Proměnění páně s monumentálním západním průčelím a procházku zámeckým parkem.

V roce 2021 vznikl mobilní aplikace Na kole i pěšky pro Lamberskou stezku  -  nová mobilní aplikace, je zaměřena na propagaci regionu tzv. Lamberské stezky (tedy obcí Žihobce, Žichovice, Strašín, Soběšice, Nezdice na Šumavě, Nezamyslice, Frymburk, Bukovník).