
Nudlový desert hraběnky Lažanské z Bukové
V tomto desertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů.
Suroviny:
· 200 g tenkých nudlí
· 500 g měkkého tvarohu
· 3 vejce
· 1 lžíce cukru
· 2 lžíce medu
· 3 – 5 lžic husté kysané smetany
· 50 g rozinek
· 25 g mandlí
· 30 g ořechů
· 100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)
· 30 g kandovaného ovoce
· 1 citrón
· 1 lžička mleté skořice
· tuk a strouhanky na vymazání a vysypání formy
Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy. Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut. Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí. Celková doba přípravy je cca 2 hodiny.