Nudlový desert hraběnky Lažanské z Bukové

V tomto desertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů.

Suroviny:

·      200 g tenkých nudlí

·      500 g měkkého tvarohu

·      3 vejce

·      1 lžíce cukru

·      2 lžíce medu

·      3 – 5 lžic husté kysané smetany

·      50 g rozinek

·      25 g mandlí

·      30 g ořechů

·      100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)

·      30 g kandovaného ovoce

·      1 citrón

·      1 lžička mleté skořice

·      tuk a strouhanky na vymazání a vysypání formy

Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy. Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut. Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí. Celková doba přípravy je cca 2 hodiny.