Tajemné balvany u Medvědí kaple

Tajemnou a významnou přírodní památku Svatý Bernard najdeme na hřbetu vybíhajícím severně od vrcholu Lišáku nad silnicí mezi Nýrskem a Všeruby.

V blízkosti pěkně opravené kaple sv. Bernarda (někdy též zvané Medvědí kaple) se zde nachází přibližně v nadmořské výšce 640 – 645 metrů několik bizarně uspořádaných balvanů. Tento neobvyklý přírodní útvar o celkové výměře 0,73 hektarů, byl vyhlášen v roce 1990 přírodní památkou. Jedná se o skály amfibolického gabronoritu, na nichž můžeme vidět, jakým způsobem se tato oblast vyvíjela z hlediska geologie.  Jedná se typová lokalita typickou pro kdyňský masiv.  

Kultovní místo s neobvyklou energií

V této velmi zajímavé lokalitě zaplesá nejen srdce zaníceného geologického odborníka či milovníka přírodních krás, ale také lidí, kteří mají údajně vyšší schopnost vnímat energii kolem sebe. Toto seskupení balvanů je historicky považováno za místo staré pohanské kultovní svatyně vyzařující velmi specifickou energii, kteří senzitivní jedinci dokáží vycítit. Ať je tomu jakkoliv, místo samo jistě svoje kouzlo má, ať už věříte na vyšší sílu či nikoliv.