Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech

Usnesením obecního zastupitelstva bylo muzeum v Klatovech založeno v roce 1882. Za uplynulých více jak 120 let se svou bohatou vědeckou i kulturně-výchovnou činností stalo významným kulturním centrem regionu.

V nově zrekonstruované výstavné secesní budově v Hostašově ulici postavené v letech 1904–1907 sídlí ředitelství muzea, knihovnicko-informační oddělení a odborná pracoviště muzea. Kromě toho zde muzeum nabízí zájemcům stálou expozici „Historie Klatovska“, četné výstavy, přednášky, semináře i další aktivity kulturně-výchovné činnosti, s nimiž muzeum každoročně seznamuje zájemce v Nabídkovém katalogu vzdělávacích pořadů a programů.

„Historie Klatovska“ je již třetí stálou expozicí klatovského muzea. Byla zpřístupněna v roce 1996. V sále expozice nabízí tým odborných pracovníků na základě vybraných dokladů hmotné kultury, písemných pramenů či reprodukovaných reálií z terénu jihozápadních Čech nabízí výklad historie regionu od pravěku po současnost.

Pod správou Vlastivědného muzea Dr. Hostaše je také barokní lékárna U Bílého jednorožce, která je samostatnou expozicí lékárenství. Lékárna měla v Klatovech dlouhou tradici, apatykáři se zde usazovali od 16. století. V roce 1639 získal dům čp. 149 (v 16. století zvaný Skřivánkovský, později Panský) lékárník Tobiáš Stilling. Lékárna se stala později jezuitskou, a tak se tradice udržela do roku 1966, než v ní byl ukončen provoz.