Divadelní léto pod Plzeňským nebem

Divadelní léto pod plzeňským nebem se řadí mezi největší open air divadelní festivaly v republice. Každý rok připravuje jednu činoherní inscenaci, zasazenou od kulis města Plzně, ve které účinkují hvězdy pražských divadel spolu s plzeňskými umělci.

Festival probíhá v červnu a červenci a scénu s hledištěm pro 500 diváků staví každý rok na jiném místě. Kromě premiérové inscenace uvádí Divadelní léto i reprízy inscenace z předchozího roku a také pestrý doprovodný program.

Letošní 15. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem bude první, který se odehraje mimo centrum města. Scéna vyroste tentokrát v parku na náměstí Míru v plzeňské čtvrti Bory. Divadelní léto tu v sobotu 2. 7. uvede premiéru komedie Ladislava Smočka „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ v režii Šimona Dominika. Titulní roli si zahraje člen Divadla pod Palmovkou Jakub Albrecht, bytnou paní Outěchovou herec a režisér Milan Šteindler a v dalších rolích se představí Diana Toniková, Petr Konáš a Michal Štěrba. Po premiéře bude následovat 10 repríz. Na čtyři večery se vrátí i Shakespearův milostný příběh Romeo a Julie v podání Spolku Kašpar, který měl premiéru vloni. Už od 19. června začne na scéně pod otevřeným nebem doprovodný program festivalu, který nabídne představení studentů KALD DAMU, večer „Jsme muzikál!“ muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla a „Slam Poetry All Stars“. Vstupenky jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut a také na místě hodinu před představením.

Divadelní léto pod plzeňským nebem

15. ročník, 19. června – 25. července 2022, scéna na náměstí Míru, Plzeň

prodej vstupenek v síti GoOut

Program (změna vyhrazena)

Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho (premiéra 2. 7. 2022, reprízy 6. – 8. 7., 10. - 16. 7.)

autor: Ladislav Smoček, dramaturgie: Jiří Janků

režie: Šimon Dominik, hrají: Jakub Albrecht, Milan Šteindler, Diana Toniková, Petr Konáš a Michal Štěrba, scéna: Karel Čapek, kostýmy: Andrea Pavlovičová, hudba: Matěj Kroupa.

Romeo a Julie (obnovená premiéra 20. 7. 2022, reprízy 21. 7. – 23. 7.)

autor: William Shakespeare, překlad: Josef Topol, úprava: Jakub Špalek a Lenka Bočková

Spolek Kašpar

režie: Jakub Špalek, hrají: Daniel Pivoda Ondráček, Tereza Slámová, Jan Zadražil, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal, Kristián Stolařík a kapela Krless.

Doprovodný program:

Pláž (pracovní název, 19. 6. 2022)

3. ročník studentů KALD DAMU

Jsme muzikál! (20. 6. 2022)

Hity z minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla a možná i něco navíc! Příjemným večerem pod otevřeným nebem provede šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský.

Slam Poetry All Stars (25. 7. 2022)

Slam poetry na divadelních prknech pod širým nebem s hvězdami české scény.