Festival Finále

Finále Plzeň, to je týdenní filmový festival zaměřený ryze na české snímky, sedmidenní národní přehlídka filmové, dokumentární, televizní a studentské tvorby.

První ročník festivalu, který v počátku nesl název FIlmy NAšich LEt (FINALE) se uskutečnil v roce 1968 a prezentoval bilanci toho nejlepšího, co natočili českoslovenští filmaři v silné atmosféře postupného uvolňování politických poměrů let šedesátých. Vítězem se tehdy stal snímek Evalda Schorma Každý den odvahu, který získal festivalovou cenu Zlatého ledňáčka. Ledňáček, přezdívaný též jako létající drahokam, se od té doby stal symbolem festivalu jako znamení naděje a víry v politické změny. S postupem let byl Zlatý ledňáček udělen například snímkům Obecná škola režiséra Jana Svěráka (1991), Knoflíkářům Petra Zelenky (1998), Pusinkám Karin Babinské (2007), snímku Já, Olga Hepnarová režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy (2017) nebo celovečernímu počinu Adama Sedláka Domestik (2019).

Za více jak tři desítky let se festival významně vyprofiloval na české kulturní scéně a získal zde své stálé místo. Z původně bilanční přehlídky domácí kinematografie se postupně stala mezinárodně uznávaná platforma propagující českou audiovizuální tvorbu a české filmaře jak doma, tak i v zahraničí.