Kostel sv. Jana Nepomuckého

V jihozápadní části náměstí v Nepomuku stojí poutní chrám sv. Jana Nepomuckého. Podle legendy stával na jeho místě světcův rodný dům. V 17. století zde páni ze Šternberka nechali vystavět kostelík sv. Jana Křtitele, který v roce 1734 ustoupil baroknímu chrámu slavného stavitele K. I. Dientzenhofera.

Renesanční portál kostela pochází z původního kostela. Nad hlavním vchodem ve výklenku stojí socha sv. Jana Křtitele, ve výklencích věží sochy-sv. Dominika (vpravo) a sv. Františka z Assisi (vlevo). Hlavní oltář je pseudorenesanční architektura se sochou sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti z r. 1849 dle modelu Josefa Maxe, tepaná a postříbřená, dílo Ludvíka Forstnera z Prahy. Nad ní je obraz sv. Jana Křtitele (malíř Helich).

Uprostřed kostela stojí oltář, který označuje místo narození sv. Jana Nepomuckého. Na kůru nad hlavním vchodem jsou umístěny varhany. V horním patře po obou stranách presbytáře jsou oratoře s vysedlými barokními poprsněmi. Kazatelna je výbornou řezbářskou prací z 1.poloviny 18. století.

Dodnes se zde konají bohoslužby k příležitosti narození a umučení sv. Jana.