Pověst o psu Albim

Pivovar Chodovar byl v 90. letech minulého století jediným pivovarem, který na západě Čech konkuroval monopolu Plzeňského Prazdroje. Pivovar vznikl někdy v období počátku 17. století, první průkazná písemná zmínka o něm pochází už z roku 1710.

Celému areálu dnes dominují vlastní provozní budovy v romantizující novogotické úpravě, připomínající spíše zámecké sídlo. Nás však, jako turisty a případně konzumenty zlatavého moku, budou ale zajímat především zdejší zajímavé pivovarské sklepy. Podle starých a ničím nepodložených pověstí stával v místech pivovaru chodský hrádek s podzemními sklepy.

K té době se váže i další pěkná pověst o pejsku Albim, který v blízkosti hrádku nalezl vydatný pramen křišťálové vody, jenž přivedl majitele panství k myšlence založit pivovar. Pes Albi je proto po staletí považován za dobrého ducha zdejších pivovarských sklepů. Proto také jeho vyobrazení zdobilo odpradávna znak cechu zdejších sladovníků. Podle starého pivovarského zvyku bylo ukončení práce ve sklepě vždy doprovázeno tradičním rituálem. Nejmladší učedník musel při odchodu připravit Albimu do misky žejdlík nejlepšího piva, aby jak staří sládci věřili, jim ochránil jeho dobrý duch zdařilé dokončení díla.

Po roce 1992 se soukromý rodinný pivovar vrátil k původnímu znaku, který zobrazuje bílého psa Albiho. Staré sklepy byly vysekány v žulovém podloží. Ještě donedávna v nich byly uloženy velkokapacitní tanky pro zrání ležákových piv. Labyrint je přístupný původní chodbou dlouhou 40 metrů. Kdy přesně sklepy vznikly, nevíme. Jedna z etap jejich tesání je označena letopočtem 1831. Od roku 2000 slouží tyto sklepy jako atraktivní stylová pivnice o 260 místech nabízející kompletní sortiment zdejšího pivovaru. Při cestě za občerstvením do nitra skal je možné zhlédnout i malou pivovarskou muzejní expozici.