Capartický okruh na běžkách

Capartice – Sádek – Sádkova skála– Haltrava – Škarmanka – Haltrava – Sádkova skála – Sádek – Capartická louka – Capartice

Trasu lesního výletu tvoří ucelený okruh v okolí vsi, která se kdysi nazývala Nepomuk. Nakonec se pro ni ale vžilo označení podle „capartů“, tedy malých pozemků, které zdejší osadníci vlastnili. Přístup pro běžkaře je z parkoviště u hlavní silnice spojující Klenčí pod Čerchovem s německým Waldmünchenem. Po silničce kolem křížku se dostanete k domkům, mezi nimiž zatáčí běžkařská cesta doprava. Čeká vás úvodní stoupání, při kterém překonáte ostroh v nadmořské výšce přes 810 m. Po krátkém sjezdu budete znovu nabírat výšku spolu se žlutou turistickou značkou až k areálu sjezdovky Sádek. Následuje krátký úsek nad svažujícím se údolíčkem, na němž se obrátíte do protisměru. Širší cesta vás přivede pod Bučinu (860 m), jejíž vrchol je nejvyšším bodem na trati. Zdoláte ho krátkým výšvihem, který si ale můžete odpustit využitím přímo vedoucí zkratky.

Posléze už vás čekají jen samá pozitiva – začíná zde více než dvoukilometrové klesání, při němž nejprve sjedete na červeně značenou Baarovu stezku. Ta vás přivede k malému rybníčku, odkud pojedete rovně podél potoka. Před vámi se otevře rozlehlá louka, která se v zimě mění s mírnou nadsázkou v lyžařský areál. Každopádně si tu můžete v protažených serpentinách hezky zafinišovat při návratu do Capartic. Okruh si můžete prodloužit o hřebenový úsek. Od sjezdovky vede červená značka (zimní přerušovaná modrá) pod vrchem Sádkova skála (847 m n. m.) a prudším stoupáním na Haltravu (882 m n. m.). Když zdoláte ještě vzdálenější vrch Škarmanka (888 m n. m.), přidáte si i s návratem po stejné trase celkem 8 km.

Obtížnost: lehká trasa s možností prodloužení o obtížnější hřebenový okruh

Výchozí místo: Capartice – parkoviště  

Délka trasy: 8,5/16 km

Převýšení:  114m/171 m

Možnost občerstvení: není, doporučujeme svačinu