Centrum Caolinum a kaolinový důl Nevřeň

Kaolinový důl v Nevřeni bezesporu patří k nejzajímavějším industriálním památkám v regionu. Pokud se chcete dozvědět více, prohlídky dolu vás provedou podzemními chodbami a seznámí s historií místa a tehdejším způsobem těžby.

V nedalekém Centru Caolinum Nevřeň si můžete prohlédnout expozici věnovanou unikátní hlubinné těžbě kaolinu a jeho dalšímu zpracování. V přilehlých lesích se ukrývá veřejnosti nově otevřený starý kaolinový důl, který znáte z pohádky Čertí brko. Důl má v hloubce několika desítek metrů pod zemí až 500 metrů podzemních chodeb, zpřístupněno je asi 300 metrů. Některé chodby jsou úzké, jiné vás překvapí svou šířkou, která dosahuje i osmi metrů.

Jak probíhá prohlídka dolu?

Prohlídky začínají u vstupu do podzemí, kde se setkáte s průvodcem.  Z centra Plzně se do Nevřeně dostanete autem nebo autobusem cca za 20 minut. Z Centra Caolinum se sem dostanete příjemnou procházkou za 20-30 minut. V dole je stálá teplota kolem 10°C, je tedy dobré se teple obléci i v letních měsících. Doporučujeme také pohodlnou obuv. Prohlídka trvá zhruba hodinu a mohou ji navštívit i děti od 4 let. Důl byl návštěvníkům slavnostně otevřen v rámci festivalu Industry Open 2019 a nyní je přístupný pravidelně.