Centrum stavitelského dědictví v Plasích

Na výletě do Plas nahlédnete do historie stavebních řemesel. V působivých prostorách bývalého pivovaru a hospodářského zázemí plaského kláštera se vžijete do role stavitele a ve stavební dílně si osaháte používané materiály.

Expozice se nachází v areálu bývalého pivovaru a sousedního hospodářského dvora. Propojuje tematickou muzejní expozici s historickými dílnami tradičních stavebních řemesel. V expozici postupně procházíte procesem stavby, od projektování, přes používané materiály a hrubou stavbu až k detailům, jako jsou obklady, omítky, okna nebo dveře. Během letních prázdnin si ve dvoře stavebních řemesel vyzkoušíte i práci kováře, zedníka, tesaře, kameníka či štukatéra. Na malé návštěvníky čeká stavební hřiště, kde si mohou postavit a zbořit své první dílo. Vždyť i velcí architekti kdysi začínali s hracími kostkami. Stálá výstava vás provede příběhem architekta a vizionáře Jana Kaplického.

Na prohlídku Centra stavitelského dědictví není nutné se objednávat. Budete-li si chtít návštěvu Plas prodloužit, doporučujeme prohlídku cisterciáckého kláštera, který s Centrem stavitelského dědictví sousedí. Nedaleko najdete také Výstavní síň plaské litiny a hrobku Metternichů. Na jejich prohlídku je možné se objednat na telefonu 373 322 493. Pokud se na výlet vydáte s dětmi, můžete se pobavit na fantasy golfu a prohlédnout si místní soukromou zoo. Centrum stavitelského dědictví Plasy provozuje Národní technické muzeum.