Čerchovský okruh na běžkách

ŚUMAVA Pod Čerchovem – útulna Na Malinovce – Kamenná loučka – lesní chata Pod Vodárnou – Na Zlomu – Rajská vyhlídka – Pod Čerchovem

Z rozcestí Pod Čerchovem trasa na začátku kopíruje modrou turistickou značku, ze které odbočíte vlevo na silnici bez posypu. Zhruba po 200 m vás čeká prudší stoupání, dlouhé 300 m, k areálu bývalé roty na Malinové hoře (963 m n. m.), kde byla zřízena turistická a lyžařská útulna. V teple si tu můžete odpočinout a občerstvit se z vlastních zásob. Odtud vede cesta téměř po rovině až k jednomu z nejkrásnějších míst s výhledem na Čerchov (1 042 m n. m.), nejvyšší vrchol Českého lesa.

Následuje dlouhý, bezpečný sjezd k lesní chatě Pod Vodárnou s posezením. Od ní budete pokračovat mírně zvlněným terénem k rozcestí Na Zlomu, kde si můžete odpočinout v dřevěném přístřešku a načerpat síly před závěrečnou etapou. Nejprve budete sjíždět dlouhým klesáním, které končí prudší levotočivou zatáčkou. Po ní následuje delší mírné stoupání a zvlněný terén k Rajské vyhlídce. Lepším výhledům dnes brání vzrostlé stromy. Pokračovat budete po trase tzv. Horizontály zpočátku z kopce dolů a pak vystoupáte 2,5 km zpět k rozcestí Pod Čerchovem.

Obtížnost: náročná trasa s velkým převýšením

Výchozí místo: rozcestí Pod Čerchovem (parkoviště s omezenou kapacitou pouze se zimní výbavou, nebo parkoviště v Caparticích)

Délka trasy: 13,4 km

Převýšení: 194 m

Možnost občerstvení: žádná, doporučujeme svačinu