Cesta po dně pravěkých moří

Joachim Barrande by měl radost. Z území, které nese jeho jméno, které probádal a proslavil ve světě, se stal národní geopark. Jde o největší národní geopark v České republice s rozlohou 4 316 km čtverečních. Rozprostírá se v částech Středočeského, Plzeňského kraje a Hlavního města Prahy.

Nacházejí se zde lokality starších prvohor uznávané po celém světě, z nichž nejvýznamnější je hranice silur/devon na Klonku u Suchomast. Barrandien odhaluje tajemství miliónů let vývoje Země. Geopark je pestrou mozaikou geologických a paleontologických zajímavostí. Profily a odkryvy nejsou tak masivní jako jinde na světě, ale jsou úžasně pestré a dobře dostupné na kole, pěšky, lodí, vlakem nebo dokonce tramvají.

Geopark není jen zkamenělá minulost. Skrývá v sobě příběhy českých dějin, rozvoje průmyslu a osídlení území. Barrandien je klenotem české geologie a paleontologie. Za úspěchem získání statutu národní geopark stojí několikaleté snažení Ekologického centra Orlov. Partnery geoparku jsou například obce Jince, Tetín, Strašice, Mirošov a Radnice. Vznik národního geoparku je důležitý také pro rozvoj cestovního ruchu. Nabídne návštěvníků i lidem žijícím na jeho území ucelený vhled do geologie a paleontologie, ale také na zoologické, botanické, archeologické, kulturní a historické souvislosti.