Chodský koláč

Chcete zažít, jak skutečně chutná Chodsko? Tenhle koláč je sice náročný na přípravu, ovšem výsledek stojí za to. V obchodech a restauracích dnes chodské koláče seženete po celý rok, ale tu nejlepší chuť má jedině ten domácí.

Tradičně se koláče pekly o pouti a posvícení: tedy v každé vsi tehdy, kdy je svátek posvěcení kostela a svátek patrona kostela. Chodské ženy mají na koláče speciální dřevěné nosičky, díky čemuž si tenoučké velké kruhy mohly přenést tam, kam potřebují. S tím, co seženete jinde v republice pod názvem „chodský koláč“, mají ty pravé málo společného. Kynuté těsto je vyváleno do tenka a zdobí ho vysoké pruhy tvarohové, povidlové a makové náplně, zdobené rozinkami a mandlemi. Někde dávají dospodu plnou vrstvu tvarohu a pruhy dávají až na něj. Krchlebské koláče se navíc polévají smetanou s rumem a zdobí šlehačkou. Celé koláče můžete sehnat jak v Krchlebech, tak v domažlicích v pekárnách na náměstí.

Další typické chodské pokrmy

Posvícení ovšem není každý den a nelze jíst jen koláče: většina typických chodských jídel je prostá a vychází z nejlevnějších dostupných surovin, především brambor, mouky a zelí. Na jídelním lístku můžete dodnes objevit jídla z brambor pod místními názvy jako báč, toč nebo bacán. Zavítáte-li v Domažlicích do historické krčmy U Meluzíny, můžete v romantickém prostředí ochutnat některé z mnoha jídel podle starých receptů, která zde připravují například z ryb nebo ze zvěřiny. A protože určitě nestihnete ochutnat vše, můžete si ve zdejším muzeu zakoupit kuchařku chodských jídel od ředitele muzea Josefa Nejdla, nazvanou Tradiční kuchyně česko-bavorského příhraničí.

Recept:

Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 250 g másla, 10 g soli, 6 žloutků, 20 g vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, asi 400 ml vlažného mléka

Zdobení: loupané a na plátky nakrájené mandle, rozinky máčené v rumu, směs vanilkového a moučkového cukru, smetana, 1 vejce

Jak na to: V troše vlažného mléka s troškou mouky a cukru necháme vzejít droždí. Do mísy s prosátou moukou přidáme žloutky a všechny suché přísady, máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a společně s kváskem a moukou zaděláme vláčné těsto. Těsto důkladně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny.

Tvarohová náplň: 1,5 kg tučného měkkého tvarohu rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru, pěti lžícemi rumu a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný ze 3 bílků.

Maková náplň: 200 g jemně umletého máku svaříme v 250 ml mléka s dvěma lžícemi rumu, dvěma lžícemi medu, s jednou lžící cukru a balíčkem vanilkového cukru.