Muzeum Chodska v Domažlicích

Domažlické Muzeum Chodska je rozděleno tematicky do více částí, mezi které patří například Galerie bratří Špillarů, muzeum J. Jindřicha a Chodský hrad. Pokud vás zajímají tradice a umění, neměli byste vynechat ani muzeum J. Š. Baara.

V muzeu Jindřicha Jindřicha jsou shromážděny předměty, připomínající tohoto slavného skladatele a jeho národopisné  sbírky. Galerie bratří Špillarů také ukazuje krásu Chodska, neboť sourozenci čerpali motivy pro své obrazy právě zde a expozici často doplňují výstavy moderního výtvarného umění. Děti ocení návštěvu Modelové železniční show, kde probíhají inscenovaná představení, ke kterým se můžete i parním vláčkem nechat svézt.

Tradiční chodské kroje na vás čekají na Chodském hradě. Kromě krojů je tu také k vidění i slavná instalaci Chodská svatba. Mimo jiné se zde pořádají zajímavé výstavy, vesměs s národopisnou tématikou.

V Klenčí pod Čechovem na náměstí stojí muzeum J. Š. Baara. V přízemí je zdokumentována historie obce a tradiční řemesla  (malovaná keramika, modrotisk, řezbářství) a v prvním patře se můžete seznámit s životem a dílem autora Hanýžky a Martínka. V nedalekém Újezdě je v Kozinově statku zachováno tradiční vybavení chodské domácnosti a část expozice seznamuje s chodskou rebelií.