Chodský kroj

V jakém kroji se vdávala děvčata z Chodska a co se nosilo ve všední dny a co ve svátek? Pokud se chcete dozvědět více o tradičním ošacení, Muzeum krojů v Postřekově vám nejen na tyto otázky odpoví.

Zdejší kroje na Chodsku započaly svou historii od počátku 19. století. Každá vesnice se vyznačovala jiným, typickým krojem – záleželo na bohatství, na úrodnosti oblasti a záleželo také, k jaké příležitosti byl kroj využíván. Kroj sváteční je pestrý a velmi barevně vyvedený. Naopak v době před Velikonocemi nebo před Vánoci si chodské ženy oblékly kroj černý. Nejtypičtějším prvkem ženského chodského kroje je černý, bohatě barevně vyšívaný šátek, který ženy nosí především na hlavě a spadá jim přes prsa až k pasu.

Postřekov – Muzeum krojů

V muzeu krojů Postřekově můžete vidět přes 40 figurín v nejrůznějších typech, barevných kombinacích a mutacích chodského kroje. Dobové fotografie, pohlednice od regionálních malířů. Krejčovské potřeby, expozice draní peří, dobové reklamní plakáty místních prodejen látek a krejčovských potřeb atd. Dále pak předměty denní potřeby – okřín, máselnice, kolébky, kočárky.

Muzeum v Postřekově se v roce 2011 otevřelo zásluhou dvou švadlen – Marie Langová a Anna Burešová, které shromažďují kroje z chodských vsí. K vidění jsou i rarity například 200 let starý bílý, černě vyšívaný čepec, takzvaný koláč, modré 150 let staré německé šaty. Dozvíte se, pro jaké příležitosti se nosily jaké kroje a kdy a kdo je nosil. Pokud vás zajímá i český film, v tomto muzeu se dozvíte, jak vypadá léčebný přístroj Pansanitor, který užíval i lékař ve filmu Postřižiny.