K Tříjezerní slati pěšky

Srní – Staré Srní – Pod Kostelním vrchem – Hauswaldská kaple – Hakešická cesta – Tříjezerní slať – Vchynice-Tetov I – Rokyta – vlčí výběh – Srní

Srní je oblíbené středisko plné penzionů, hotelů a kaváren. Můžete tu obdivovat starobylé roubené chalupy i kostel Nejsvětější Trojice z počátku 19. století, jehož jižní stěnu pokrývá šindel. Ten se na šumavských stavbách používal jako ochranný prvek před nepříznivým podnebím. Cesta do podmanivého okolí vede s modrou značkou nejprve po silnici a poté po užší asfaltce přes Staré Srní. Asi po kilometru vede cesta dál lesem a u hospodářství před rozcestím Pod Kostelním vrchem se přímou zkratkou přesunete na zelenou značku. S ní vystoupáte doprava k místu opředenému mnoha legendami a označovanému za malé Lurdy, k bývalé Hauswaldské kapli. Vznikla v roce 1820, ale v padesátých letech minulého století byla zničena při budování vojenského prostoru.

Později se podařilo obnovit alespoň její základy a léčivý pramen. Naučná stezka vás přes sedlo přivede k rozcestí Hakešická cesta, kde začíná nejtěžší stoupání k Tříjezerní slati, která je typickou ukázkou horského vrchoviště se třemi rašelinnými jezírky. Pak se žlutou značkou sejdete zpět k Vchynicko-tetovskému kanálu. Kanál spojuje řeku Vydru s Křemelnou v délce 14,4 km a dosahuje šířky 1–5 m při průměrném spádu pouze 2–3 ‰. U rozcestí se zelenou značkou uvidíte jeden z jeho tří dřevěných skluzů na dřevo. Žlutá značka vás přivede až do Rokyty, kde si můžete prohlédnout venkovní geologickou expozici. Nastoupáte několik metrů lesem ke křížku a pak budete klesat k návštěvnickému centru, jehož součástí je vlčí výběh s vyhlídkovou lávkou. Zpět do Srní pokračujte po naučné stezce Karla Klostermanna.

Obtížnost: středně náročná trasa

Výchozí místo: Srní, centrum obce  

Délka trasy: 17 km

Převýšení: 269 m

Možnost občerstvení: Srní, Mechov