Muzeum motocyklů a hraček v Kašperských Horách

Vydejte se s námi zpět do historie či vlastního dětství. Aspoň částečně vám to umožní jedna z největších tuzemských kolekcí historických motocyklů a hraček.

Některé vystavené exponáty jsou světové unikáty, dochované v jediném kuse, jiné jsou jediné dochované exempláře v České republice. Např. JAC 500, motocykl Wagner a další. Znalcovo oko potěší i další skvělé motocykly z nichž můžeme jmenovat např. čtyřválcový Ariel nebo řemenový Wanderer z roku 1913. Na své si přijde ale i naprostý laik, který bude bezesporu uchvácen nejdelším vyráběným motocyklem na světě (Čechie pro 3 osoby). Součástí expozice je i kolekce historických jízdních kol.

Muzeum je umístěno v atypickém prostoru staré půdy s výškou krovu až 14,5 m, který ukazuje na špičkovou práci starých šumavských  tesařů,  kteří tento krov dokázali postavit bez jediného kovového hřebíku. Dům pochází z původní zástavby ze 14. století. Z této doby se dochovaly např. žulové sloupy. Mimo jiné zde trávil léta svého mládí známý spisovatel Karel Klostermann, který zde bydlel  se svými  rodiči.

V objektu se také nachází stálá expozice pivních lahví. Tato unikátní kolekce obsahuje přes 350 druhů lahví. Děti jistě okouzlí expozice věnovaná  hračkám. Mezi předky majitelů muzea totiž najdete rodinu Brandů ze Skašova, kteří patřili ke známým výrobcům dřevěných hraček. V Kašperských Horách tak spatříte stovky hraček ze známých hračkářských oblastí – ze Skašovska, Krounska, Hlinecka, Příbramska či jižních Čech.