Muzeum Šumavy v Kašperských Horách

Při nepřízni počasí doporučujeme navštívit pobočku Muzea Šumavy v Kašperských Horách, kde se mimo jiné dozvíte mnoho o historii hornictví na Šumavě nebo si můžete prohlédnout zdejší expozici šumavského sklářství.

Čekají vás tu tři podlaží plná gotických Madon, barokních plastik, betlémů, maleb na sklo a další lidová umění, k vidění je také velké množství vycpaných zvířat. Zdejší expozice skla je zaměřena na průřez šumavským sklářstvím. Můžete zde vidět soubor skla z Klášterského Mlýna, výrobky firmy Meyr a jejích pokračovatelů nebo produkci sklárny v Anníně.

Jsou zde také exponáty vztahující se k těžbě zlata a k životu obyvatel staré Šumavy. K nejcennějším patří soubor pozdně gotických plastik z přelomu 15. a 16. století a kolekce šumavského skla. K vidění jsou zde obrazy a kresby zaměřené na téma Šumavy od autorů Otakara Nejedlého, Vincence Beneše, Aloise Moravce, Josefa Váchala, Josefa Krejsy a dalších.

V muzeu spatříte na vlastní oči zdobená umrlčí prkna.V minulosti stávala u kapliček, křížků, poblíž statků, ale také osamělá na okrajích lesů a rozcestích. Drsné šumavské zimy a velká vzdálenost od hřbitovů znemožňovaly provedení pohřbu. V zimě byl proto nebožtík zabalený do plátna položen na umrlčí prkno do studené komory nebo kolny, kde zmrzlý ležel několik týdnů. Zdobená prkna s iniciály zesnulých se stávala neobvyklou památkou na zemřelé.