Park U Plzeňské brány v Rokycanech

Přímo u rokycanského vlakového a autobusového nádrží je možné opustit okolní ruch a jít si oddychnout do nové části parku U Plzeňské brány.

Zahradnictví bylo původně součástí městského dvora, později ho využívaly komunální a technické služby. Park je historicky rozdělen do dvou částí – nová část přiléhá od jihu a starší části parku, která vznikla z původního hřbitova u kostela Nejsvětější Trojice. Nová část parku sloužila pravděpodobně před sto lety městským zahradníkům.

Do roku 2011 sloužil park jako zásobní zahrada lesů města Rokycan. O zřízení parku v těchto místech se uvažovalo již v roce 1998, realizace proběhla až v roce 2012 a nyní si krásy parku mohou užívat nejen obyvatelé Rokycan.

I milovníci architektury si přijdou na své

Park obsahuje několik zajímavých architektonických prvků. Vstupuje se do něj od nádraží monumentální trojitou dřevěnou bránou, z Plzeňské ulice kamennou bránou z tepelského trachytu. Je možné se posadit na masivní dřevěnou lavičku ve tvaru labyrintu, která slouží i ke hrám těch nejmenších. Vrcholem parku je kruhová fontána, jejímž středem se vine kamenná stuha obklopená tryskající vodou, která slouží v parném létu i jako místo dětského osvěžení. Ve večerních hodinách vynikne její barevné podsvícení.