První šumavská vodní elektrárna v Čachrově

Jak se před sto lety probíhala elektrifikace českého venkova? To by jeden netipl, že vše se začalo díky místnímu faráři a zároveň poslanci zemského sněmu, který inicioval založení Hospodářského družstva a okolí.

V Čachrově bylo totiž na přelomu 19. a 20. století nutno vyřešit nepříznivou situaci místních hospodářů a zároveň i nedostatek vody v obci. Na radu Křižíkovy firmy se zakoupil starý zchátralý mlýn v údolí pod obcí. Později však mlýn vyhořel. Při následné obnově byla družstvem vystavěna nová mlýnice, která byla vybavena také vodní elektrárnou. Psal se rok 1902 a na Šumavě začal provoz první zdejší vodní elektrárny. A nejen to. Zároveň se jednalo o jednu z prvních družstevních elektráren v Čechách, ale i celém Rakousku Uhersku.

Od výše zmíněné elektrotechnické karlínské firmy František Křižík, která tuto zakázku brala spíše jako propagaci elektrizace, získal mlýn dynamo na výrobu elektrické energie. Využit tak byl celý výkon zdejší Francisovy turbíny, která s vysokým přesahem stačila nejen na pohon zdejších mlýnských strojů. Ve dne tak elektřina poháněla motory zemědělských strojů a čerpadlo obecního vodovodu a večer celou obec osvětlovala. Takto se před sto lety v Čechách rozbíhala elektrifikace venkova.