Výlet z Prášil na Modravu

Tento výlet sleduje část vyhledávané Šumavské magistrály, která ve své celkové délce přes 100 km spojuje Železnou Rudu a Lipno, a prakticky tak umožňuje úplný přejezd pohoří. Stačí jen nasadit běžky a vydat se na cestu.

Prášily v nadmořské výšce 870 m n. m. nabízejí možnost ubytování, a představují tak ideální výchozí bod putování po upravované trase. Cesta zvolna stoupá přes Slunečnou k rozcestí Liščí díry. Poblíž se rozprostírá Prášilské jezero, ohraničené 9 m vysokým umělým valem a dvěma morénami. Nad vodní hladinou se zvedá impozantní karová stěna se skalními sruby a kamennými moři. Menší ze šumavských jezer ledovcového původu má rozlohu 3,7 ha a maximální hloubku 15 m.

Po další jízdě na rozcestí Předěl přichází výzva v podobě výstupu na Poledník (1 315 m). Na vrcholu stojí poněkud zvláštní betonová věž, která dříve sloužila vojenským účelům v nepřístupném vojenském pásmu. Dnes se v letní sezoně využívá jako rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 30 m. Po návratu na Předěl cesta klesá k Bavorské cestě a kolem Oblíku prudším sjezdem k bývalé Javoří pile. V závěru si užijete poklidnou vyhlídkovou jízdu podél Javořího a posléze Roklanského potoka, který vás přivede až do někdejší rybářské osady Modrava (985 m n. m.).

Trasa: Prášily – Prášilské jezero – Poledník – Modrava

Start: Prášily

Cíl: Modrava

Délka: 18 km

Charakter trasy: středně náročná trasa v pravidelně udržované stopě, stoupání na Poledník