Výlet po šumavských jezerech

Šumava představuje naši jedinou opravdovou jezerní oblast. Na české straně lze spatřit hned pět těchto pozůstatků ledovcového tání z dob čtvrtohor, které jsou nyní velmi oblíbenou turistickou atrakcí.

Všechna jezera se nachází v nadmořské výšce kolem 1 000 metrů nad mořem a svou podmanivou atmosférou, v našich krajích přece jen poněkud nezvyklou, přitahují pozornost většiny návštěvníků pohoří.

V létě na kole, v zimě na lyže

Výlet ke dvěma největším jezerům můžete zahájit v Železné Rudě, která je skvělým výchozím bodem s dobrou dopravní obslužností (silniční a vlakové spojení s velkými městy) a možností ubytování různých kategorií. Zelená turistická značka vás přivede k dolní stanici lanovky ve sportovním areálu Špičák. Ten je známý svými výbornými podmínkami pro lyžování, ale v létě si tu přijdou na své cyklisté. Funguje zde špičkový bikepark s několika kilometry freeridových tratí a jednou sjezdovou. K dispozici je také skoková sekce a pro začátečníky skill centrum.

Od Špičáku k Černému jezeru

Ze Špičáku pokračujte po turistické červeně značené trase až na Špičácké sedlo, odtud pak přes parkoviště po žluté značce k Černému jezeru. Cestou překročíte železniční tunel z 19. století s úctyhodnou délkou více než 1,7 kilometrů. Mírné stoupání lesním porostem ústí na zpevněné hrázi Černého jezera, které je s rozlohou 18,4 hektarů největším jezerem na Šumavě. Primát drží také svou hloubkou, která dosahuje téměř 40 metrů. Jezero spočívá v úbočí Jezerní hory (1 143 m), která jej obepíná impozantní karovou stěnou, vysokou přes 300 m. Poblíž jezera byla v letech 1929–1930 postavena naše první přečerpávací elektrárna, dnes obdivovaná technická památka.

Po červené k Čertovu jezeru

Dále, již po červené značce, cesta stoupá ke kótě Rozvodí. Jak název napovídá, právě tudy prochází hlavní evropské rozvodí, ohraničující povodí Labe a úmoří Severního moře. Čertovo jezero na druhé straně Jezerní hory již patří do povodí Dunaje a úmoří Černého moře. Podle velikosti vodní hladiny (10,3 hektarů) zaujímá druhou příčku mezi šumavskými jezery. Je opředeno množstvím legend, které se váží především ke vzniku jeho jména. Pokračujete po červené a nakonec po modré značce a kolem pomníku malíře Adolfa Kašpara sestoupíte zpět do Železné Rudy.

Trasa: Železná Ruda – Čertovo jezero – Černé jezero – Špičák

Start a cíl: Železná Ruda

Délka: 15 km

Charakter trasy: lehká trasa s jedním obtížnějším výstupem