Černé jezero

Jak už název napovídá, největší šumavské jezero láká turisty především pro svou tmavou až černou barvu. Tento přírodní úkaz je ovšem pouze odrazem okolních hustých lesů, které se zrcadlí na vodní hladinu.

Koncem třetihor se při ochlazování klimatu vytvořily na úbočích svahů ze sněhových lavin ledovce. Asi před 12 tisíci lety došlo k postupném tání ledovců. Tající ledovce před sebou tlačily množství kamene a štěrku, z nichž se pod svahy vytvořily mohutné hráze – morénové valy, které tající vodu zadržely. Dnes je napájeno spodními prameny a vnějšími přítoky. Jezero obklopuje Jezerní hora (1 343 m), která svou výškou podtrhuje dominanci Černého jezera.

Černé jezero v číslech

  • Plocha hladiny je 18,93 hektarů
  • V nejhlubším místě hloubka dosahuje 40,6 metrů
  • Černé jezero leží ve výšce 1008 m n. m.
  • Vzdálenost od hráze k Jezerní stěně je přibližně 800 metrů

Jak se dostaneme k Černému jezeru?

Nejsnazší cesta pro pěší, cyklisty i vozíčkáře: ze Špičáckého sedla (parkoviště) se vydáme po žluté asfaltovou cestou až k jezeru (3,5 km). Jedete-li vlakem, vystupte ve stanici Špičák, odtud cca 1,5 km stoupání do Špičáckého sedla.  

Naše doporučení: Ze Špičáku po žluté na Čertovo jezero (2,5 km), strmým stoupáním a klesáním po červené k Černému jezeru (2,5km), poté se vydáme po žluté a mírným klesáním se dostaneme na Špičácké sedlo, které je vzdáleno 3,5 kilometrů.