Jezero Laka

Jezero Laka je nejmenší a nejmělčí z osmi šumavských jezer ledovcového původu. Vyniká především plovoucími ostrůvky, které vystupují nad hladině a zároveň se jedná o nejvýše položené jezero na Šumavě.

Šumavská ledovcová jezera mají kamenitá dna, která jsou zanesena kalem z okolních lesů. Ale dno jezera Laka není kamenné, místo toho je zde vrstva rašeliny. Jezero postupem času zvolna zarůstá, uprostřed má plovoucí ostrůvky. U jezera byla uměle zvýšená hráz. V okolí se vyskytují především žebrovice různolisté, vrby ušaté, rosnatky okrouhlolisté, kokoříku přeslenatého, dřípatky horské či vachty trojlisté. Na plovoucích ostrůvcích roste zábělník bahenní, sítina cibulkatá a tuřice šedavá. Jezero má pozvolnou jezerní stěnu. Vody jezera se využívalo k pohonu strojů (brusů) ve sklárnách v Hůrce a Staré Hůrce.

Jak se k jezeru dostanete?

Ze Železné Rudy po zelené na Debrník, dále po červené do kopce přes sedlo Nad Polomem až k jezeru Laka. Cesta je dlouhá přibližně 10 km, a pokud cestujete na kole, trasa se prodlouží asi o 2 kilometry. Před jezerem Laka je nutné jet přes Hůrku. Druhou možností je autem dojet na Novou Hůrku – 9 km, poté odbočíme po modré přes Hůrku k jezeru Laka, která činí přibližně 4,2 km. Cesta je mírně do kopce a je vhodná také pro cyklisty a pro rodiny s dětmi – i s těmi nejmenšími a s kočárkem.

Jezero Laka v číslech:

  • Rozkládá se na ploše 2,78 hektarů
  • Obvod jezera je 870 metrů
  • Maximální hloubka dosahuje 3,9 metrů, průměrně se jedná o 1,43 m