Most v Bělé nad Radbuzou

Nejvýznamnější památkou malého městečka Bělá nad Radbuzou v Českém lese je bývalý silniční most přes řeku Radbuzu. Pro svůj význam a neobvyklý vzhled si tento most oblíbilo řada turistů a dokonce se dostal i do znaku města.

Pozoruhodná stavba vznikla údajně z podnětu majitelky panství Anny Terezie Metternichové, rozené Cukrové z Tamfeldu (zemřela v roce 1712) ale dokončen byl až v roce 1723. Celkem 45 metrů dlouhý most se skládá z osmi oblouků sestavených z kamenných kvádrů. Z tělesa mostu vystupují tři páry pilířů, na nichž jsou umístněny sochy světců. Ve směru od města stojí jako první socha Archanděla Michaela, následuje socha nejoblíbenějšího českého světce sv. Jana Nepomuckého a třetí plastika znázorňuje sv. Antonína Paduánského.

Na protější straně mostu začíná galerie světců sochou Panny Marie Neposkvrněné, následuje socha patrona země české – sv. Václava. Poslední plastika znázorňuje sv. Erasma, oblíbené to jméno v rodu Cukrů z Tamfeldu. Most zdobí ještě na zídce na předmostí čtyři páry kamenných koulí. Na konci 2. světové války hrozil mostu zánik, velitel ustupující německé armády chtěl most odstřelit, ale naštěstí se podařilo most ubránit. Dnes je most významná památka přístupný pouze pro pěší, ze které se vám naskytne dechberoucí pohled na okolní krajinu.