Muzeum panenek Plzeň

Nově otevřené muzeum v Plzni potěší nejen sběratele panenek, ale i milovníky starých časů. Kde jinde se dozvědět něco o chytrých hračkách, které se do naší doby stále vrací a nebo nové, které vychází z minulých dob.

Poznejte panenky světových umělců, našich babiček, maminek a nebo právě ty Vaše, se kterými si člověk hrál. Každá panenka nebo hračka má svůj kouzelný příběh, který Vás pohltí a vtáhne do pocitů bezstarostného a poklidného života našich předků. A někdy i s dramatickým příběhem, který se upíná k oné panence s pravými lidskými vlasy. Pojďte je s námi poznat.

„Poznejte sběratelku panenek osobně.“

Jiřina Havlová z Plzně po putovních výstavách na zámcích a muzeích v Česku a na Slovensku připravila pro milovníky panenek expozici nazvanou ,,Retro panenky'' a to s úplným výkladem o jejich historii. Spolu se sběratelskou skupinou na Facebooku „Panenky sbírám pro radost“, v roce 2017 sepsala encyklopedii “Česká panenka“, kde je tento vývoj také zaznamenán. Jedná se o unikátní encyklopedii, zachycující kompletní historii a přehled o vývoji české panenky. Pokud po ní vaše srdce zatouží, neváhejte se na ni zeptat, je stále k dispozici.

Sběratelka má 2500 panenek a kočárků. Sama výstavní plocha je obměňována každých čtvrt roku, v expozici je tak stále co poznávat. O výměně je návštěvník vždy předem informován na webových stránkách www.muzeumpanenekplzen.cz. Na výstavě v Muzeu panenek je k vidění 400 modelů nádherných krojovaných panenek, z období našich maminek a babiček. Několik dobových kočárků a pokojíčků pro panenky.

Jiřina Havlová se stala jedním z největších distributorů těchto panenek, bylo přes 1000 sběratelů, kterým panenku podarovala nebo vyměnila. Cosi ji napadlo. Když už je to takový úspěch, pojďme a využijme sociálních sítí a dejme dohromady podobné nadšence. Ve facebookové skupince je nás už necelých 4000, vzájemně si pomáháme, vytváříme něco, kam se každý rád vrací, kde najde informace, přátelství. Nikdo nebude sám, vždy tu bude ta krásná panenkovská myšlenka. Každý rok se také scházíme a otevíráme brány „Festivalu panenek “ veřejnosti a to vždy 2. říjnový víkend v Plzni letos Na Roudné 59 v Galerii a Vinotéce.

Něco málo o sběratelce aneb jak to vše začalo:

Na začátku byla malá holka, která si v 80. letech hrála s panenkami a už v tomto mladém věku sbírala panenky. Po většinu času toho k dostání moc nebylo, převážná část byla mluvící panenky značky Hamiro, do kterých se vkládala malá plastová cédéčka, která vyprávěla na dobrou noc pohádku nebo si s tebou hrála na maminku. Krásná doba a vše co dostala, střežila jako poklad, protože tenkrát panenek bylo pomálu. Moje babička mi stále vyprávěla o plaváčkovi a o panenkách, které přežily okupaci. Jen stále nevěděla, kam se tyto krásné skvosty poděly. Vyprávěla mi, jak Rusové řádili u nich v Mladé Boleslavi. Tančili jí na klavíru v jejich vile, brali její hračky a „hráli si“. Ač neuvěřitelné, po tomto příběhu jsem již nedoufala, že takovýto skvost někdy objevím. A ejhle, o krásných prosluněných prázdninách v roce 1995 babička poklízela půdu a cosi vytáhla… Byly tam dvě krásné panenky, obě vyrobené made in Czechoslovakia. Od té doby, je jedna z nich moje první, krásná stará panenka. Skvost, který má svoji historii a obdiv. V roce 2006 jsem se rozhodla zkusit dát svůj poklad na ukázku dalším lidem a zjistila jsem krásný sdílený zájem, proto jsem se začala o ně zajímat a zjistila jsem, že v tom nejsem sama a mohu tak dát štěstí a radosti i jiným. Věnuji se intenzivně opravám panenek a tak opravuji i těm kdo si jí žádají.

Přijďte si odpočinout a podívejte se na krásnou a unikátní výstavu. Jste srdečně vítáni.