Muzeum Šumavy v Železné Rudě

Expozice muzea je umístěna v domě, který v roce 1877 dal vystavět Jiří Kryštof Mikuláš Abele. Základ expozice pochází z rodinného majetku a rodinných sbírek sklářského rodu Abele. Vystavené sklo představuje v převážné většině produkci abelovských hutí.

Ve vstupní hale ve vitríně po levé straně jsou ukázky sklářského nářadí, sklářských forem a stolního skla z 19. století. V expozici přízemí je představeno také několik typů truhel a skříní s mnohdy pozoruhodným barevným řešením. Pro šumavské Podlesí byly ve výzdobě nábytku první poloviny 19. století charakteristické jednoduché malované kytice na zeleném či hnědém podkladu. V šumavském podhůří na hranici s Prácheňskem převládal veliký tulipán.

V patře ve střední místnosti je vystaveno sklo z 19. století a první třetiny 20. století. Pochází především z majetku rodiny Abele. K nejvzácnějším patří číšky z čirého broušeného skla, zdobené lazurami a řezáním a doplněné monogramem F. A., dále pamětní pohár z r. 1887 ze zeleného skla zdobeného zlacením, malbou emaily a rodovým znakem Abelů, váza a pohár z barevného skla s miniaturními portréty, nápojové soupravy z broušeného křišťálu a z modrého skla. Mezi okny je umístěno benátské zrcadlo s vyobrazením Sv. Kateřiny Alexandrijské z konce 18. století. Po levé straně při východu z místnosti visí první zrcadlo vyrobené ve sklárně v Ludwigsthalu v r. 1828.

Na expozici skla volně navazuje místnost, která naznačuje měšťanský interiér 19. století, a která prezentuje ukázky ze sbírky porcelánového a cínového nádobí. Je třeba si povšimnout též zcela unikátních obrazů na skle se zrcadlovým pozadím z období po roce 1800 z abelovských skláren.