Výlet po horském hřebeni

Při tomto putování plně zužitkujete metry, které budete muset překonat při výstupu na vrchol Pancíře, jedné z nejznámějších šumavských hor. Následující kilometry totiž strávíte na hřebenové cestě s pěknými výhledy a dalšími zajímavými vrcholy.

Trasa začíná v Železné Rudě u barokního kostela Panny Marie s nápadnou cibulovitou kupolí, který byl postaven v letech 1729–1732. Netradiční je také jeho půdorys ve tvaru šesticípé hvězdy. Povede vás modrá turistická značka, která směřuje nejprve na kopec Belveder. Stojí zde stejnojmenný horský hotel, kde byla před několika lety obnovena tradice výroby železnorudského piva. Na obou stranách kopce se nacházejí sportovní areály, které kromě tratí pro sjezdové lyžování nabízejí také různé letní aktivity včetně lanového centra či slalomu nemotorizovaných kár.

Cesta dál stoupá na turistické rozcestí Hofmanky, kde také najdete přestupní stanici sedačkové lanovky. Pokud by někdo takto záhy potřeboval odpočinek, může se na vrchol Pancíře dopravit právě tímto způsobem. Ti zdatnější absolvují i závěrečné převýšení pěšky po modré značce. Pancíř dosahuje nadmořské výšky 1 214 m a na jeho vrcholu stojí turistická chata s rozhlednou z roku 1923. Věž má vyhlídkovou plošinu ve výšce 15 metrů a umožňuje přehlédnout západní část Šumavy s nejvyšší horou Velký Javor na německé straně. Ze Špičáckého sedla sem vede silnice, díky čemuž Pancíř patří také mezi nejvyšší šumavské vrcholy přístupné také cyklistům.

Z Pancíře vás povede červená značka příjemnou procházkou kolem vrchu Habr (1 203 metrů) na nedaleký Můstek. Po celou dobu se vám budou otevírat nádherné výhledy na celý Královský hvozd s dominujícím dvojvrcholem Ostrého nebo do údolí Úhlavy s vodní nádrží. Můstek vystupuje do nadmořské výšky 1 234 metrů, a je tedy nejvyšším bodem tohoto hřebene. Až do roku 1995 zde stávala klasická turistická chata s rozhlednou, která však podlehla požáru a zbyly z ní pouze základy.

Následuje asi šestikilometrový pohodlný úsek s dalekými výhledy, který vás přes Prenet (též Velký Prenet, 1 070 metrů) přivede do sedla Malého Prenetu. Cestou vpravo minete rezervaci Městišťská rokle, která zahrnuje prameniště, rašeliniště, přípotoční nivy potoka Jelenka, roklinové lesy a komplex luk a pastvin s rozptýlenou zelení. Pod Malým Prenetem (1 006 metrů) stojí horská chata a za ní se nachází ještě objekt bývalého králováckého dvorce, později přestavěný na rekreační středisko. Vedlejší kaple sv. Kunhuty pochází ze 14. století a současnou podobu získala při přestavbě v 17. století. Kaple prochází rekonstrukcí, ale dodnes připomíná někdejší osadu, která zanikla po vysídlení německého obyvatelstva.

Z Malého Prenetu ke kostelu sv. Wolfganga

Z Malého Prenetu se nabízí dokončení výletu symbolicky po zelené značce do Zelené Lhoty, kde se můžete z proměnlivých pozic rozhlížet do kraje. V osadě stojí za pozornost kostel sv. Wolfganga z 18. století, který se vypíná na návrší. Ze sedla se ale můžete vydat po zelené značce i opačným směrem. Klesání nebude tak značné a přijdete do Hojsovy Stráže, kde je rovněž železniční stanice, odkud se lze pohodlně vrátit do Železné Rudy.

Trasa: Železná Ruda – Pancíř – Můstek – Prenet – Zelená Lhota / Hojsova Stráž
Start: Železná Ruda
Cíl: Hojsova Stráž
Délka: 18 km
Charakter trasy: poměrně dlouhá trasa s dlouhým úvodním stoupáním